Térelemzések a geopolitikában - Mező, Ferenc (Tér és Társadalom, 2007)
Manapság közhelynek számít azt állítani, hogy egy régi, haldokló és egy születendő új világrend kazötti átmenetben élünk. különböző felfogású elméletek sokasága próbálta már körvonalazni ezt az átmenetet, ebben igyekszik rendet teremteni a tanulmány. Kísérletek történtek a „rég" elmúlásának és az „új" születésének a felvázolására, melyek felvetik a geopolitika eltűnését A geopolitikát, mint leírási módot a már eltűnt – „antik" – világhoz kötik. A tanulmány bizonyságot keres arra, hogy a geopolitika nem tú'nik el, csak, mint oly sok minden újjászületik. A földrajz, mint tudomány egészén belül jelen van egy jól lehatárolható világ, amely a földrajzi tudás megalkotásának és felhasználásának kutatási problémáit veti fel különböző rendszerekben és helyeken. Ez az, amit „kritikai geopolitikaként" ismerünk. Az új geopolitikai gondolkodás számára fontos, hogy a politikát (a politikusokat) és a geopolitikát egymástól pontosan elhatárolja és ezzel egyidejűleg egymáshoz való viszonyukat tisztázza. Mit kell nyújtani az új geopolitikának? Az egyes szaktudományok csak adatokat, speciális részismereteket tudnak szolgáltatni. Az interdiszciplináris együttműködésben a szervezőmunka a geopolitikára hárul. Elengedhetetlen, hogy egy átfogó és valósághű képet alakítsunk ki a világról, alkotói és nem felhasználói oldalról.