Migrációs potenciál és a potenciális tanulási migráció. Hazai hallgatók külföldi tanulási szándékai - Honvári, János (Tér és Társadalom, 2012)
A nemzetközi migráció a személyek szabad áramlását alapelvként kezelő Európai Unióban fontos társadalmi és gazdasági folyamat. Kutatókat, politikusokat, munkáltatókat, munkavállalókat és természetesen magukat a tanulókat egyaránt foglalkoztatja a kérdés: mekkora munkaerő-áramlásra lehet számítani a jövőben, és melyek lehetnek a migráció legfontosabb hatásai? Cikkemben a kérdés második felével (elsősorban terjedelmi okok miatt) nem kívánok foglalkozni, a kérdés nagyságrendet illető részére, annak is a tanulmányi célú mozgást vizsgáló részére fókuszálok.