A szlovákiai regionális fejlesztéspolitika s annak középtávú dél-szlovákiai határ menti vetülete az uniós támogatáspolitika tükrében - Lelkes, Gábor (Tér és Társadalom, 2008)
A tanulmány a regionális fejlesztéspolitika szlovákiai feltételrendszerét vizsgálja, kiemelve a magyar kisebbség által lakott dél-szlovákiai határ menti sajátosságokat, mely régiót a többségi nemzet fejlesztéspolitikai döntéshozói sokszor hátrányosan diszkriminálnak, elsősorban a többségében szlovák nemzetiségű lakosság által lakott régiók fejlesztését kezelik prioritásként. Az elemzés az uniós csatlakozást megelőző és az azt követő 4 év idősíkjában mozogva áttekintést ad a politikai környezettől a regionális intézményrendszeren át a térségfejlesztési stratégiákig, kiemelve a szlovák–magyar határ stratégiai megjelenését az érintett határ menti önkormányzati kerületek gazdasági és szociális fejlesztési programjaiban. A tanulmány továbbá felvázolja az uniós támogatáspolitika szlovákiai megjelenését, számba veszi az előző, valamint a jelenlegi programozási időszak alapfeltételrendszerét.