A nemzetközi folyókon történő vízgazdálkodás, mint lehetséges nemzetközi konfliktust kiváltó ok - Ágó, Ferenc (Tér és Társadalom, 2007)
A történelem során, a nemzetközi folyókon történő vízgazdálkodás többször bizonyult súlyos, államok közötti konfliktusforrásnak. A hidegháború végeztével, a nemzetek új típusú biztonságpolitikai doktrínáinak megjelenésével, egyre nagyobb hangsúlyt kapott a racionális környezetgazdálkodás, melynek hiánya a nemzetközi folyók esetében széles spektnamon hordozza magában a konfliktus lehetőségét. A szerző a lehetséges konfliktus alaphelyzeteket elemzi cikkében.