Markov láncok használata a regionális jövedelemegyenlőtlenségek előrejelzésében - Major, Klára (Tér és Társadalom, 2007)
A jövedelemegyenlőtlenségek változásának vizsgálatára használt módszertanok egyike a Markov láncok modelljének illesztése. A Markov modell azonban túlbecsüli a hosszú távú mobilitást, ezért hosszabb távú felzárkóz,ási folyamatok eló’rejelzésére nem alkalmas. A Mover–Stayer modell, mint a Markov modell általánosítása allcalmas arra, hogy jelentősen javítson az alapmodell hosszú távú előrejelzési képességén. A tanulmányban Frydman (1984) módszertanát alkalmazva numerikus úton kiszámítottuk mind az alap Markov modell, mind a Mover–Stayer modellek paramétereit a magyarországi kistérségek jövedelmi adatai esetében. A két modell összehasonlításával megállapíthatjuk, hogy a Mover–Stayer modellből következő hosszú távú mobilitás közel hasonló lett a megfigyelt értékhez. A Mover–Stayer modell jobb illeszkedését likelihood-arány teszt alkalmazásával vizsgáltuk.