A szabadidősport gazdasági szerepe Közép-Kelet-Európában - Szabó, Ágnes; Máté, Tünde; Havran, Zsolt (Tér és Társadalom, 2021)
Tanulmányunk célja, hogy bemutassuk a szabadidősport gazdasági fejlődését a közép-kelet-európai régióban, illetve kifejezetten Magyarországon. A 2010-es években tapasztalt gazdasági fejlődés egyszerre jelentett nagy lehetőséget és kihívást a szabadidősport területén működő szolgáltató vállalkozások, szervezetek számára. Az elméleti részben rövid áttekintést adunk 1) a szabadidősport történelmi és társadalmi hátteréről Magyarországon és Közép-Kelet-Európában, 2) a szabadidősport koncepcióiról, piacairól és értékteremtéséről, 3) a szabadidősport helyzetéről Magyarországon és Közép-Kelet-Európában, valamint a 4) regionális szabadidősport kutatásokról. A régiós összehasonlítás során a 2010 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan gyűjtöttünk nemzetközi adatokat nyolc volt szocialista országról, elsősorban a szabadidősport piacokhoz és a lakosság fizikai aktivitásához kapcsolódóan. Eredményeink szerint a néhány év alatt tapasztalt jelentős gazdasági növekedés kifejezetten erősen hatott a szolgáltatások fejlődésére, köztük a szabadidősport szolgáltatásokéra is. A szabadidősport vállalatoknak fel kell készülniük a növekvő keresletre, az állami döntéshozóknak pedig a növekvő társadalmi szegregáció megakadályozására. Eredményeink szerint a gazdasági fejlődés ellenére a lakosság fizikai aktivitása nem javul, sőt, azok száma, akik soha nem sportolnak, még növekedett is a régióban, amely trend jelentős problémákat okozhat a társadalomban. A sporteszközökre és sportszolgáltatásokra való költés növekedett, de összességében kevesebb ember költ többet.