Vidéki térségeink innovációt befogadó képessége – Egy kutatás tapasztalatai - Szörényiné Kukorelli, Irén (Tér és Társadalom, 2015)
Az MTA és a Magyar Nemzeti Vidéki Kutatóhálózat (MNVH) közötti kutatási megállapodás keretében az egyik részkutatás témája a Társadalmi és gazdasági innováció, valamint a vidéki térségeink innovációt befogadó képessége címet viselte. A kutatás célja kettős volt, egyrészt a vidéki innováció fogalmának és összetevőinek elemzése, másrészt a társadalmi és gazdasági innovációt befogadó tér és társadalom jellemzőinek feltárása egy helyzetkép bemutatásán keresztül. A tanulmányban a fogalmak tisztázását követően az innovációs esetek empirikus vizsgálatának eredményeit mutatom be, majd meghatározom a rurális innováció földrajzi, társadalmi és gazdasági térre vonatkozó tulajdonságait az interjúk tapasztalatain keresztül. A vizsgálat rámutatott arra, hogy a befogadó közeg nagymértékben függ a társadalom, a gazdaság nyitottságától és a humán tőkétől. A tanulmány a társadalmi és gazdasági innováció egymásra hatását is vizsgálja, és eseteken keresztül mutatja be, hogyan képesek erősíteni egymást és magát az innovációra való hajlamot is. Végül elemzem a rurális innováció területi specifikumait és az innovátorok tulajdonságait.