Az európai uniós támogatások hatása a kistérségek helyzetére - Fertő, Imre; Varga, Ágnes (Tér és Társadalom, 2015)
A tanulmány az első kísérlet arra, hogy az európai uniós támogatások hatását ökonometriai módszerekkel vizsgálja a kistérségek helyzetére 2002 és 2008 között. Számításaink szerint a támogatások nagyságrendjének növekedésével azok koncentrációja is jelentősen növekedett. Ugyanakkor a támogatások kistérségek közötti konvergenciája is megfigyelhető volt bizonyos mutatók alapján. Eredményeink arra utalnak, hogy a támogatásoknak általában elég nehéz bármilyen hatását is azonosítani, mivel a mért hatások érzékenyek a választott indikátorra. A kimutatott hatások nagysága nagyon kicsi, ezért azok irányától függetlenül nagy valószínűséggel elenyésző. A támogatások hatásmechanizmusainak feltárásához további kutatások szükségesek.