Regionális hagyományok a magyar történelemben - Benkő, Péter (Tér és Társadalom, 2009)
A magyar közigazgatás történetében a kétségtelenül meghatározó megyerendszer mellett kezdettől és folyamatosan nyomon követhetők a kevésbé ismert regionalizáló törekevések. Az Árpád-házi királyok idején a hercegségek, a középkori magyar állam virágkorában a katonai és pénzügyi körzetesítések, a Habsburg abszolutizmus időszakaiban a megyéket időnként alárendelő, illetve a folyamatosan működő szakigazgatási kerületek, a teljes évezred során pedig az egyházmegyék alkottak sajátos régiókat.